Rosa Boomsma - Beeldend kunstenaar

Rosa Boomsma portretschilder voor doek op ezel in haar atelier

Biografie

Na mijn studie Economie ben ik naast mijn baan lessen gaan volgen in het atelier van de kunstenaar Solko Schalm in Rotterdam. Vanaf dat moment heeft mijn interesse voor de beeldende kunst een vlucht genomen en ben ik de driejarige Stadsacademie in Den Haag gaan volgen, waar ik onder andere les kreeg van Vittorio Roerade en Francien Krieg. Na afronding in 2014 heb ik samen met vijf andere kunstenaars bijgedragen aan de ontwikkeling van kunstenaarscollectief en atelier Art Resort Studios. Hier ontving ik begeleiding en coaching van Mark van Overeem (A wish in return; GEM in 2015). In 2015 heb ik mijn eigen weg vervolgd en werk nu vanuit mijn atelier aan huis in Rotterdam en schilder ik regelmatig bij Atelier Sint Lucas in Den Haag.

Mijn werk is te bezichtigen bij Deelen Art in Rotterdam.

Artist Statement

Frames

De manier waarop mijn schilderijen tot stand komen is aanvankelijk een ongestructureerd gedachteproces, waarbij beelden zich ogenschijnlijk uit het niets aandienen en weer verdwijnen. Als een frame uit een scene wisselen zij zich af en transformeren zich gaandeweg. Hierbij is niet een thema of een concept leidend, maar een intuïtief selectieproces waarbij sfeer, spanning en compositie zorgvuldig worden afgewogen. Resultaat zijn onwaarschijnlijke settings waar personen een dienstbare rol spelen in het geheel. Het lijken portretten van mijn innerlijke gevoelswereld waarin ik de intensiteit en dramatiek herken, waarmee ik soms de alledaagse dingen bezie en beleef. Dat ik meer dan eens zelf het onderwerp ben, lijkt hiermee ook geen toeval. Wat zich heeft afgespeeld of hoe de beelden precies geïnterpreteerd dienen te worden, laat zich raden.

Illusie van realisme

Door technieken van de oude meesters te gebruiken maar moderne en sobere composities te creëren ontstaat er eigenzinnig werk dat speelt met conventies. Een vorm die doet denken aan de magisch realisten, die eveneens vaak geïnspireerd waren door de Vlaamse primitieven of de Italiaanse renaissance. In mijn werk worden traditionele en moderne technieken afgewisseld, afhankelijk en in dienst van het uiteindelijke beeld dat ik voor ogen heb.
Het beeldmateriaal dat als basis dient voor de schilderijen komt tot stand door middel van zogenaamde digitale schetsen. Tijdens een itererend proces van bedenken, fotograferen en bewerken komen er een reeks beelden tot stand. Door het beeld te versimpelen, vormen uit de werkelijkheid te abstraheren en te spelen met vlakken en compositie probeer ik de werkelijkheid kracht bij te zetten. Enkel de beelden die na verloop van tijd nog resoneren worden omgezet tot schilderij.

Media/Publicaties

Oktober 2015 - Deelen Art Gallery

Mei 2015 - The Present Presents - Art Resort Studios Den haag

17 & 18 mei 2014 - Eindejaarsexpo - Galerie Lissabon Den Haag