Rotterdamse wint ‘Schilderij van het jaar 2015’

ROTTERDAM – Het werk van de kunstenares Rosa Boomsma is uit bijna 1000 inzendingen gekozen als Schilderij van het jaar 2015. Vorige week kwam de vakjury, waaronder Joop Daalmeijer (voorzitter Raad voor Cultuur) en Carin Reinders (directeur CODA museum), bijeen en kozen de winnaar uit 15 finalisten. Volgens Raoul Locht, de organisator van de verkiezing, was het niveau van de finalisten gemiddeld erg hoog maar is Rosa Boomsma als onbetwiste winnaar uit de bus gekomen.

De jury heeft ruim 3 uur beraadslaagd over de volgorde van de 15 finalisten. De keuze was voor de winnaar was echter unaniem: “De sfeer roept herinneringen op aan het werk van Charley Toorop. Al met al een zeer sterk en technisch knap portret met een duidelijk eigen handschrift.” Een mooie opsteker voor de 30-jarige Rotterdamse, die na haar studie Economie aan de Erasmus Universiteit een tweede carrière begon.

Met een Nederlandse en Belgische editie werd de Schilderij van het jaar verkiezing dit jaar voor de vierde keer gehouden. Doormiddel van twee stemrondes zijn door de vakjury en het publiek eerst 60 en daarna 15 finalisten verkozen uit 1261 inzendingen. Rosa Boomsma zal samen met de Belgische winnaar en de andere finalisten te zien zijn in de expositie ‘Schilderij van het jaar 2015’ in het CODA museum.

De expositie in het Coda Museum te Apeldoorn loopt van 13 maart tot 24 april 2016. Het winnende werk van Rosa Boomsma is tot die tijd te bezichtigen in de galerie Deelen Art in Rotterdam.

Bron: www.rosaboomsma.com | info@rosaboomsma.com